Откритото сметище до село Ягодово всъщност е нерегламентирано депо за отпадъци, предаде БНТ с позоваване на областната управа в Пловдив. Според експертите, незаконната дейност е продължавала с години, а държавата е била ощетена.

Днес стана ясно, че за депонирането са събирани и такси. Незаконната дейност е извършвана върху площ от 40 декара. За справка - депонирането на сметището в Цалапица струва 110 лева на тон. В Ягодово са се събирали в пъти по-ниски такси.

Областната управа е сезирала прокуратурата по случая.

"Имаме незаконен добив на инертни материали, вследствие на което са се получили котловини с дълбочина 5-6 метра, изкопите се запълват с отпадъци." - коментира Дани Каназирева, областен управител на Пловдив.

Депото до Ягодово е свързано с откритите отпадъци по дигата на река Чая до Катуница - обясниха от Областната управа. Според кметовете на двете села собственикът е известен.

"Фирмата е на Александър Крайнянов, който стопанисва тук "Мостстрой". Терените са негови." - посочи Димитър Дишев, кмет на село Ягодово, община Родопи.

Крайнянов категорично отрича фирмата му да е добивала инертни материали.

Още преди четири години са подавани сигнали за нерегламентиран добив на инертни материали.

"Изпратена е цялата документация до Районна прокуратура-Пловдив, като решението на Районната прокуратура е прекратяване на производството." - поясни инж. Любка Караманова от РИОСВ-Пловдив.

Ситуацията около терена буди тревога у жителите на селото, които са притеснени заради риска от замърсяване.

От Басейновата дирекция в Пловдив са взели проби от река Чая, като според лабораторните изследвания показателите са в норма. Ще се вземат проби и на подпочвените води, за да се установи има ли замърсяване. Почистването на отпадъците ще започне едва след като институциите приключат работата си по случая.

Проверяват складирани бали с боклук в Мизия

Проверяват складирани бали с боклук в Мизия

Отпадъците се стопанисват от частна фирма