Според доклад на Сметната палата, след проверка в Държавен фонд „Земеделие" е установено, че по-малко от 9% от бюджета на програмата за развитие на селските райони е усвоен през 2008-а и 2009 г., информира БНР.

За същия период по Оперативната програма „Рибарство" са усвоени едва 0,2 на сто от парите, заяви председателят на палатата Валери Димитров.

Ниският дял на усвоените пари се дължи на неподходящи решения на бившето ръководство на Фонд „Земеделие", констатира Сметната палата.

За близо 2-годишен период не са разгледани повече от половината от постъпилите заявления по 2 от основните мерки на Програмата за развитие на селските райони. Някои от постъпилите проекти са забавени повече от година.

Особено неефективна е била работата в отдел „Рибарство", където един служител е обработвал по половин проект за 18 месеца, сочи докладът.

Сметната палата е констатирала и съществени нарушения на финансовата дисциплина във Фонд „Земеделие", като основните пропуски са по Закона за обществените поръчки.

На главния прокурор са изпратени констатациите, при които от одитиращия орган са преценили, че има данни за престъпление, съобщи председателят на Сметната палата