Близо 400 снегорина са почиствали пътищата в страната през нощта.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че обработката на настилките продължава, като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна снегопочистваща техника.

Републиканските пътища, автомагистралите и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия.

Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през проход "Троянски". Заради гъста мъгла видимостта в най-високия старопланински проход е до 100 м.

Поради силен снеговалеж временно е ограничено и движението на всички превозни средства по второкласния път II-21 Русе - Силистра в участъка от разклона за село Пожарево до кръстовището за село Гарван.

Падна първият сняг в София

Падна първият сняг в София

152 снегорина почистват столичните улици

АПИ призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена с пътните условия скорост и да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомнят от Пътната агенция.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимата ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да бъде получена от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и на тел. 0700 130 20.