Зам.-кметът на София Минко Герджиков определи като "некоректни" твърденията на премиера Станишев, че миналата година Столичната община е имала преизпълнение на бюджета от 120 млн. лева, които не са усвоени.

Герджиков се аргументира с факта, че тези средства са постъпили в общината едва в края на годината, съобщи БНР.

"Тези средства, които дойдоха в края на годината, нямаше как да бъдат усвоени, тъй като, всички тези средства изискват провеждане на тръжни процедури. Това е нещо, което не може да се извърши за една седмица," категоричен е Минко Герджиков.

"Именно в тази връзка, съгласно Закона за местния бюджет, когато една целева субсидия, както тези, се получи в четвъртото тримесечие, тя може да се прехвърли за следващата година," коментира Герджиков.

"Ако са получени първите девет месеца, всички средства, които не са усвоени трябва да бъдат върнати обратно в бюджета. Според нас, това обвинение, че общината е имала 120 млн. преизпълнение на бюджета, което не го е усвоила е некоректна и смятаме, че премиерът е бил подведен в това твърдение", заяви още Минко Герджиков.

Той допълни, че преизпълнението на тазгодишния общински бюджет се очаква да бъде в рамките от 2 до 5 % или около 14 млн. лева.