От днес са в сила новите цени на ВиК услугите за София и Пловдив. Това става съгласно решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Считано от 1 февруари 2011 година в София цената на водата ще бъде 1,40 лв. без ДДС, а в Пловдив - 1,22 лв. без ДДС, съобщи money.bg

"Софийска вода" поиска увеличение на цената на ВиК услугата с 25%, така че цената на водата в София от 1,16 лв. да стане 1,51 лева без ДДС, а предложението на работната група на ДКЕВР е 1,36 лева без ДДС.

Пловдивското ВиК дружество пък бе поискало при сегашната цена от 1,18 лева, цената да стане 1,40 лева без ДДС, а предложението на комисията бе цената да бъде 1,22 лева.

От "Софийска вода" посочиха, че са удовлетворени от факта, че ДКЕВР оповести днес окончателното си решение за новите цени. Според дружеството това ще спомогне да се поддържа задоволително ниво на инвестициите от последните 2 години. Цялата печалба на дружеството отново ще се реинвестира и както досега няма да има разпределяне на дивидент между акционерите, уверяват от "Софийска вода".

От там обясняват, че по-голямата част от увеличената цена на ВиК услугите покрива допълнителните разходи за експлоатацията и поддръжката на новите пречиствателни съоръжения, в резултат на които ще бъде възстановено екоравновесието в река Искър.