Диктатори не трябва да се подкупват . Така президентът на Института „Отворено общество" Джордж Сорос коментира изпратеното от български медии писмо до 100 видни и богати личности с молба да подкрепят Либия и семействата на заразените със СПИН либийски деца.

Сорос обясни, че не подкрепя изграждането на болница в Либия по този начин, тъй като Кадафи има достатъчно средства от петрола, за да построи сам болницата.
Президентът на фондацията поясни, че изцяло подкрепя усилията за освобождаване на българските медицински сестри.

Сорос уточни, че Кадафи го е канил в Либия, за да разговаря за възможни инвестиции в либийската страна. Той обаче е отказал посещение в Либия, докато не се реши въпросът с несправедливо осъдените медицински сестри и палестинския лекар.

Либия приканва Буш да стои настрана и да не се меси в случая с българските сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт за заразяване на либийски деца със СПИН, предаде Ройтерс.

Либия прикани президентът на САЩ Джордж Буш да не се меси в случая с шестимата чужди медици, осъдени на смърт за заразяване на либийски деца със СПИН и да остави Триполи да реши въпроса с Европейския съюз, предаде Ройтерс.
"Надяваме се, че Буш и други ще ни оставят да продължим преговорите със засегнатите страни, за да бъде намерено решение на тази криза", каза пред журналисти либийският заместник-министър на външните работи Абделати Лабиди.

Либия насърчава споразумение между семействата на пострадалите деца и ЕС по случая с българските медицински сестри, които са осъдени на смърт по обвинение, че съзнателно са заразили либийски деца с вируса на СПИН. Това заяви в Лисабон либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам.

Моето посещение в България и това на президента Джордж Буш съвпаднаха случайно, каза още председателят Джордж Сорос
Подкрепям посещението на президента Буш от гледна точка на това, че той е президент на САЩ, а за България е важно да има близки отношения със САЩ. Сорос припомни, че не е съгласен с нито една от политиките на Джордж Буш и изрази надежда, че добрите отношения на България и САЩ ще продължават и при следващия американски глава, който ще следва политики по-близки до разбиранията на милиардера Сорос.

Джордж Сорос е в България за представяне на доклада по наблюдение на събитията в рамките на Десетилетието на ромското включване. Той посети училището в кв. "Факултета" в столицата