Столичният общински съвет увеличи данък сгради, данъците върху автомобилите и сделките с недвижими имоти.

Данък сгради се увеличава с 25 на сто, а таксите върху прехвърлянията и замените на недвижимо имущество ще се облагат с 2.5 на сто от стойността му.

Увеличението беше предложено от мнозинството с намерение приходите от честни данъци и такси на Столичната община да нараснат от 31 на 38 милиона лева.

Мнозинството на ГЕРБ отхвърли възраженията на ДСБ и СДС, че увеличението на данъците се прави при ниска събираемост - 40 на сто от столичани не плащат дължимото на общината.

„Така съвестните данъкоплатци се наказват с по-високи данъци заради тези, които не плащат." - констатира Димитър Бъчваров, председател на групата на ДСБ в СОС.

Той допълни, че е редно да се предприемат мерки за увеличаване на събираемостта преди да се увеличават данъците

Общинският съветник Вили Лилков напомни, че в предизборната си програма кметът Бойко Борисов обеща, че ще постигне 100 процента събираемост на данъците.

Групата на БСП се обяви в подкрепа на увеличението на данъка върху сградите, но не с 33 на сто, а с 25 на сто.

СОС прие предложението на общинския съветник от левицата Георги Кадиев да се коригира заложеният от мнозинството данък на възмездните сделки с имоти от 2 на 2.5 процента.

Общинските съветници приеха и предложението на Димитър Бъчваров вместо 25-процентно увеличение на данъка върху всички моторните превозни средства, той да се диференцира. Така за автомобилите не по-стари от 5 години се запазва досегашният базов коефициент, за тези между 5 и 10 години данъкът се увеличава с 30 на сто, а за колите над 10 години - с 60 на сто.

Предложението беше мотивирано с това, че София се превръща в депо за стари автомобили, а те замърсяват въздуха три пъти повече от новите.

Въпреки диференцираното увеличение, в номинални стойности данъците за новите коли отново ще са чувствително по-високи от тези за старите.

Общинските съветници отложиха приемането на бюджета на София, тъй като изчисляването на приходната част зависи от приетите днес данъчни промени и в рамките на днешното заседание няма технологично време изчисленията да бъдат направени.