Столичният общински съвет отложи гласуването на годишната задача и план-сметката за чистотата на столицата, след като кметът Бойко Борисов призна, че не може да отговори на множеството въпроси на опозицията.

От „Алианс за София" настояват първо да се направи годишен отчет за всички разходи по чистотата през 2007 г., да се изработи икономически анализ на дейността та концесионера, както и точен разчет по периоди и дейности за 2008 година. Едва след това да се определи каква сума ще бъде отпусната за почистване на София, като се заложат механизми за контрол върху изразходването на средствата. Към момента това не е направено.

„Предлагам да помогнем на кмета като не приемем годишната задача." - заяви зам.-председателят на СОС Мартин Заимов.

Той уточни, че ако кметът бъде оневинен за пропуските в план-сметката и годишната задача, излиза, че е бил подведен от администрацията си.

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков напомни, че съгласно договора си с общината, концесионерът е длъжен до 31 януари да представи в общинския съвет инвестиционен план. До момента това не е направено и ако не стане в близките две седмици, общината има основание да анулира договора.

Критични изказвания бяха направени от съветници от всички опозиционни групи в СОС.

„Излиза, че групата на ГЕРБ брани концесионера, по-добре фирмата да дойде да отговаря на тези въпроси." - коментира Бойко Борисов.

Той изрази недоволство от това, че предишният състав на общинския съвет е взел решение кметът да подписва всички доклади, които се внасят на заседанията. Според Борисов това трябва да се промени.

След изказването на кмета, общинските съветници от ГЕРБ, които до момента твърдо настояваха за приемането на годишната задача за чистотата, гласуваха за отлагане.

Столичният кмет заяви, че през юни ще обяви обществени поръчки за почистването в районите, където договорите на концесионера изтичат.

„Тогава в чистотата ще влязат нови фирми", заяви Борисов.