Националният оперативен щаб отново дава информация, която е по-успокоително и по-целенасочено. Отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа. Това заяви доц. д-р Спас Спасков в студиото на БНТ.

Бившият директор на "Пирогов" настоя, че е необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се е доказало по време на тази пандемия. Трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове, според Спасков.

Спасков смята, че инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал пациент, тъй като там болните идват на вълни. Той очаква в скоро време да се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения.

Той очаква пик на коронавируса през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване. Успоредно с това ще се появи и проблемът със стандартната грипна епидемия, предупреди лекарят.

283 нови случая на коронавирус, 3 713 теста

283 нови случая на коронавирус, 3 713 теста

През изминалите 24 часа 10 души починаха от болестта

Според него най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавируса. По-високият брой заразени с коронавирус напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват до Гърция например.

По думите на медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви картината - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата. Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото за населението като цяло, смята д-р Спасков.

Той посочи, че домовете за възрастни хора са много по-уязвими за заразата, тъй като възрастните страдат и от други заболявания. В училищата проблемът е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци, подчерта д-р Спасков.