Независимият общински съветник и председател на неправителствената организация "Спаси София" излезе със предложение за бюджет на столицата. Основният фокус - София да се превърне в "зелен и устойчив град за хората."

За целта се поставя акцент в няколко аспекта - зелени площи, градски транспорт и инвестиции в кварталите.

"За нас е изключително важно да бъдат заложени конкретни приоритети, а бюджетът да бъде миш-маш от отделни предложения", каза Бонев. "Проблеми в годините бяха ниската изпълняемост, лошото планиране, липсата на проектна готовност. Поставяме фокус предимно на северните и западните квартали, които в годините бяха системно неглижирани."

В първата сфера "зелен град" се предвижда допълнителни 5 милиона лева от парите за отчуждаване на терени да бъдат отделени за отчуждаване на зелени площи. Освен това 150 000 нови дървета да бъдат засадени в столичния град, да се строят нови спортни площадки и игрища. В конкретика от НПО-то искат изграждане на спортна площадка в кв. Гео Милев, "байк парк" в кв. Орландовци и тартанова писта за бягане в Южния парк.

Що се касае до транспорта - акцент, смята Бонев, следва да се постави върху трамвайния такъв. На първо място следва да се ремонтира трамвайното трасе по бул. "Мария Луиза" в района на Централна гара, което в плачевно състояние.

"От там минават голяма част от трамвайните линии в София, дори и по път към депо. Заради състоянието на железния път новите трамваи, за които общината даде милиони, се разбиват, а живущите се оплакват от шум и прах", посочи общинският съветник.

Снимка 565245

Източник: Спаси София

Другите предложения в сферата са строеж на трамвайно трасе по бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до бул. "Черни връх", а в дългосрочен план продължаването му до бул. "Шипченски проход".

В сфера на градската мобилност от "Спаси София" също така настояват за ремонт на кръстовища, намиращи се към момента в отчаяно състояние, както и да се довърши изграденият, но от години невъведен в експлоатация буферен паркинг на бул. "Сливница".

Що се касае до развитието на кварталите, то фокусът пада основно на северните и западните такива. Основна цел е решаването на проблема с липсата на детски градини. В бюджет 2022 от "Спаси София" предлагат в конкретика строителството на детска градина в "Обеля" 1, както и ремонт на 35 СЕУ "Добри Войников" в Лозенец, ремонт на поликлиники в "Обеля" 2, "Ботунец" и "Люлин", както и строителството на "Люлин градина" - своеобразен парк-спортна зона в шеста част на комплекса.

Снимка 565246

Източник: Спаси София

Предложенията ще изискват допълнителни 35 милиона лева към общинския бюджет от предвидените, конкретизира на въпрос на News.bg Борис Бонев.

Има финансова обосновка или с други думи - има откъде да се вземат пари, изчислили от "Спаси София. Така например над 15 милиона лева е събрала СО от данък придобиване на имущество заради 20-процентния скок на сделките с имоти и повишението на цените на недвижимостта като цяло. От данък сгради пък повишението на постъпленията е с 12,4 милиона лева заради големия брой нови жилища, получили Акт 16. От организацията настояват още да се индексира таксата за разрешение за строеж, която е същата от 2006 година, като размерът й се увеличи спрямо инфлационната разлика в годините. Така таксите от нея ще донесат 12,5 милиона лева повече в общинската хазна.