Днес планинински спасители издириха и помогнаха на италиански турист, който се е изгубил в района на гара Бов в Искърското дефиле, съобщиха от Планинската спасителна служба, отряд Лакатник. Спасителната акция е проведена в условията на падаща мъгла и задаващ се дъжд.

Сигналът за изгубил се турист е подаден около 14:00 ч.

Незабавно е организирана акция по издирването му и към 14:30 екип на отряда от Лакатник е пристигнал в зоната на инцидента, локалазирана по GPS координати. Втори екип е мобилизиран с готовност за включване в случай на нужда.

Мъжът е намерен в 15:10 ч. на скалист терен в подножието на 100-метровия скален отвес Триъгълника при гара Бов. Наложило се е спасителите да направеят дълъг обход поради непрецизното локализиране, вследствие на ръчно въведени координати.

Туристът е намерен е в добро общо състояние, с лека дезиориентация. Той е италиански гражданин, отскоро живеещ в България. Бил е сам на еднодневна разходка.

Към 16:00 ч. той е бил транспортиран до най-близкото населено място с възможно най-бързи транспортни комуникации, уточняват от Планинската спасителна служба.

От ПСС напомнят, че е от изключителна важност туристите да бъдат добре подготвени, да носят със себе си добре заредени телефони и да използват мобилното приложение на ПСС за по-бързо и точно установяване на местоположението в случай на инцидент или изгубване.