Гръцката полиция е освободила седем българи, които били държани в изключително тежки условия от гръцки тютюнопроизводител.

Това съобщи гръцкият държавен телевизионен канал НЕТ, на който се позовава БТВ.

Случаят е бил разкрит след жалба на роднини на жертвите.

Впоследствие са задържани тютюнопроизводителят и неговият съдружник българин. Издирва се още едно лице, което докарало работниците от България..

Членове на престъпната група, която се занимавала с незаконен трафик на работници, ги довели в село в окръг Пиерия с обещанието, че ще получават по 50 евро на ден за бране на тютюн.

Вместо обещаната сума обаче работодателят-тютюнопроизводител, който имал и съдружник българин, им давал по 1,5 евро на ден, за да берат тютюн от 4 часа сутринта до 1 часа на обяд и от 4 часа следобед до 10 часа вечерта.

С тези пари българите, които живеели в обор, трябвало да си осигуряват и прехраната.

Междувременно паспортите им били отнети.

Когато българите реагирали срещу измамата, им било казано, че всеки от тях трябва да заплати по 600 евро, за да получат обратно документите си. Парите трябвало да бъдат внесени по банкова сметка.

Тогава един от работниците се обадил на сестра си, която живеела в Атина, поръчвайки й да внесе парите в конкретна банкова сметка, за да бъде освободен от тютюнопроизводителя.

Вместо това, жената отишла в полицейската служба за сигурност на област Атина и подала жалба.

След направената проверка от полицаите за борба с организираната престъпност, работниците били открити в селото. Заради отказ да работят, те били принудени от своя работодател да стоят на слънце цял ден.