Монетата в памет на легендарната актриса Стоянка Мутафова вече се продава в интернет на цени от 200 до 650 лева, съобщи БНТ.

Днес Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема "100 години от рождението на Стоянка Мутафова" от серията "Български творци" - на цена от 30 лева.

През първите три дни от пускането й - от днес до 26 януари, включително, всеки желаещ може да закупи до два броя от нея.

Днес опашка от чакащи да закупят монетата се изви от ранните часове, въпреки отрицателните температури. Някои от чакащите бяха запазили реда си дори от неделя вечер, други наредили се в полунощ. Имаше обаче и много хора, които бяха на опашката, за да закупят монетата и след това препродадат в сайтовете за свободна търговия.

БНБ пуска монета, посветена на Стоянка Мутафова

БНБ пуска монета, посветена на Стоянка Мутафова

Номиналът й е 2 лева

Няколко часа след пускането й в обращение, от един от най-големите сайтове за свободна онлайн търговия стана ясно, че обявите с днешна дата за монетата са публикувани от 10 часа сутринта, най-много се появяват в следобедните часове, а има и такива, които са от дни преди изобщо да е пусната в обращение.

На лицевата страна на монетата е изобразен ликът на Стоянка Мутафова, която напусна този свят на 6 декември 2019 г. след дълго и продължително боледуване. На 97-годишна възраст тя бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса.

Над 4 часа публиката се прощаваше с актрисата Стоянка Мутафова

Над 4 часа публиката се прощаваше с актрисата Стоянка Мутафова

Поклонението бе във фоайето на Сатиричния театър "Алеко Константинов"