Страната ни е в челните места в една трагична статистика - по смъртност при бебетата от 0 до 1 година, предадоха "Нова" и "24 Часа". У нас този показател е два пъти по-висок от средното за Европа.

Най-уязвими са децата между 4 и 6 месеца.

Много от трагичните случаи могат да бъдат предотвратени. Първи стъпки в тази посока вече се правят и у нас. Една от тях е за безопасен сън на бебетата, тъй като майките получават разнопосочни и често опасни съвети, признават лекарите.

"Забелязвам, че много често майките, в емоцията си, силно прегръщат децата и заспиват с тях. Изключително неблагоприятно е обаче за детето, защото е възможно да се затвори пътя на въздуха през горните дихателни пътища, от там да настъпят много усложнения, дори най-неприятното от тях", заявява д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение в болница "Шейново".

Също толкова опасни могат да се окажат мекият матрак, обиколниците и купищата играчки и възглавници.

"Децата имат рефлекс на отдръпване, но нямат достатъчно сила на вратната мускулатура, те могат да се отдръпнат един път, два пъти, след това се уморяват. Ще останат просто захлупени във възглавничките", обяснява д-р Узунова.