След като по-рано с декларация в памет на жертвите на Холокоста излезе и Екатерина Захариева от ГЕРБ, същото направиха и от БСП. На днешната дата през 1945 година съветските войски освобождават концентрационния лагер Аушвиц.

"Само преди ден бях на място, което остави трайна следа в съзнанието ми - Бабин Яр в Киев. 100 хиляди човека са изгубили живота си в това число по-голямата част от местното еврейско население. В това число десетки хиляди само за един ден - евреи, роми, жени, деца. Ужасите на войната се помнят и до днес. Но и днес има риск популисти и националисти да се изправят срещу мира. Днес в същата страна, в Украйна, е на ръба на конфликт", заяви от трибуната на парламента народният представител от БСП Явор Божанков.

И отдаде чест на тези, жертвали се за победата над нацизма и фашизма. "Помним обаче и фашизма по българските земи, помним и антифашистките движения, помним и хилядите български антифашисти, дали живота си", каза той, предизвиквайки аплодисментите на колегите си от "столетницата".

ГЕРБ с декларация за жертвите на Холокоста: В България фашизъм е нямало!

ГЕРБ с декларация за жертвите на Холокоста: В България фашизъм е нямало!

Именно за да не се повтарят подобни събития следва световната общност да прояви силна воля

"Днес обаче смелостта ни да спасим човешки живот се е изродила в ловкост - да снимаме човешкото нещастие, да ги качваме в социалните мрежи, да споделяме, да сме гневни, но там - виртуално. И днес има риск историята да се повтори", предупреди депутатът от левицата.