Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева прочете декларация от името на парламентарната си група, посветена на жертвите на Холокоста. На днешната дата, 27 януари, през 1945 година съветските войски освобождават най-големия концентрационен лагер на Третия Райх - Аушвиц.

"В световния календар има дати на скръб и печал, дати, които ни напомнят за най-мрачните времена в глобалната история. Дати, носещи в себе си спомена за безсмисленото насилие, чудовищната жестокост и нейната най-висока цена - тази на човешкия живот", каза Захариева.

"Днес почитаме паметта на милионите жертви на Холокоста, на жертвите на нацисткия режим, който през Втората световна война се опитва да унищожи една от най-базисните човешки ценности - разнообразието и толерантността", добави тя.

На 98 години почина последният оцелял освободител на Аушвиц

На 98 години почина последният оцелял освободител на Аушвиц

Душман е ветеран от Червената армия, 21-годишен се врязва с танкa си в електрическата ограда на лагера на 27 януари 1945 г.

Именно за да не се повтарят подобни събития следва световната общност да прояви силна воля, урокът на историята да бъде помнен, а младото поколение да бъде възпитано в универсални общочовешки ценности, смята Захариева.

И използва речта си като възможност за косвен коментар на думите на премиера Кирил Петков от миналата седмица в Скопие, които мнозина разтълкуваха като признание в това, че у нас е имало фашистки режим по време на Втората световна война.

"Спасяването на българските евреи е събитие, показващо волята за справедливост на българския народ. 47 народни представители заедно с председателят на НС Димитър Пешев застават открито срещу депортацията на българските евреи. Близо на усилията на тези народни представители, както и на позицията на Българската православна църква, на редица професионални и обществени организации, са спасени над 48 000 евреи български граждани", припомни бившият дипломат номер едно. И подчерта - "това не са фашисти, а в България не е имало фашистки режим".