Дейвид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц, почина на 98 години, съобщава БиБиСи.

Душман е евреин, ветеран от Червената армия, който по-късно става олимпийски фехтовач, е починал в Германия в събота. На 21 години той използва своя танк, за да се вреже в електрическата ограда на лагера на 27 януари 1945 г., помагайки за освобождаването на затворниците.

В Аушвиц са убити около 1,1 милиона души, повечето от които евреи. "Когато пристигнахме, видяхме оградата и тези нещастни хора, пробихме оградата с танковете си. Дадохме храна на затворниците и продължихме", коментира Душман пред "Ройтерс" миналата година.

Посолство на САЩ приписа освобождението на Аушвиц на американската армия

Посолство на САЩ приписа освобождението на Аушвиц на американската армия

"Безсрамно пренаписване на историята"

"Те стояха там, всички в униформи на затворници, само очи, само очи, много тесни - това беше много ужасно, много ужасно", каза той. Душман каза, че не е знаел, че Аушвиц съществува по време на войната, научил е за зверствата, извършени там в годините след това.

Един от само 69 мъже от 12-хилядната му дивизия, оцелели от войната, Душман претърпява сериозни наранявания по време на ВСВ, но той става най-добрият фехтовач на Съветския съюз, а по-късно и един от най-големите треньори по фехтовка в света, заяви Международният олимпийски комитет (МОК).

Той е тренирал женския отбор по фехтовка на Съветския съюз повече от 30 години и е бил свидетел на смъртоносната терористична атака срещу израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. "Чухме изстрелите и бръмченето на хеликоптерите над нас. Живеехме точно срещу израелския отбор. Ние и всички останали спортисти бяхме ужасени", коментира той пред Abendzeitung през 2018 г.

Неговият приятел, шеф на МОК и колега фехтовач Томас Бах, отдаде почит. "Когато се срещнахме през 1970 г., той веднага ми предложи приятелство и съвет, въпреки личния опит на Душман с Втората световна война и Аушвиц, и той беше човек от еврейски произход", коментира Бах, който е германец. "Това беше толкова дълбок човешки жест, че никога няма да го забравя."

До 94-годишна възраст той все още ходи почти всеки ден в своя клуб по фехтовка, за да дава уроци, обяснява МОК.

Оцелелите от Аушвиц обвиняват Германия в небрежност в преследването на нацисти

Оцелелите от Аушвиц обвиняват Германия в небрежност в преследването на нацисти

Оцелелите не искат отмъщение, "а справедливост, защото справедливостта няма срок на годност"