Комитет, сформиран от оцелели от Аушвиц, най-известният лагер на смъртта на нацистка Германия, обвини Германски съдилища в небрежност, когато става въпрос за преследване на нацистки престъпници, съобщава PAP.

В своето изявление Националният комитет на Аушвиц, създаден през 1952 г., заяви, че германската съдебна система не се е занимавала с бившия персонал на лагера на смъртта от десетилетия.

Кристоф Хюбнер, вицепрезидент на комитета, заяви пред Funke, че оцелелите в лагера на смъртта се чувстват обременени от факт, че бившият персонал на лагера до голяма степен избягва наказание в германските съдилища.

Оцелели с предупреждение 75 г. след освобождението на „Аушвиц”

Оцелели с предупреждение 75 г. след освобождението на „Аушвиц”

Виждаме възход на антисемитизма и ние не искаме тяхното

"Фактът, че повечето от тях са продължъли да живеят спокойно и без да се налага отговорност за престъпленията им пред германските съдилища е голямо бреме за оцелелите от лагера през целия им живот", коментира Хюбнер.

Обвиненията на комитета последваха неотдавнашни обвинения, повдигнати срещу бивш надзирател в "Заксенхаузен" концентрационен лагер и бивш секретар в лагера "Щутхоф", на възраст съответно 100 и 95 години. Според комисията, да ги съдят на такава възраст е признание за "десетилетия на провали и небрежност на германската правосъдна система".

"Оцелелите не искат отмъщение, а справедливост, защото справедливостта няма срок на годност. Ето защо тези процеси все още са важни въпреки напредналата възраст на жертвите и извършителите".

Германия повдигна обвинения на бивш секретар на нацистки концлагер

Германия повдигна обвинения на бивш секретар на нацистки концлагер

Това е първият случай от години срещу жена за нацистките зверства