Германската прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинения на бивш секретар на нацистки концентрационен лагер за съучастничество в убийството на 10 000 души, информира АФП.

Това е първият случай от години срещу жена за нацистките зверства.

Държавното обвинение отбеляза, че жената, чието име не се споменава, е работила в лагера "Щутхоф" до Данциг (сега Гданск) по време на нацистката окупация на Полша.

Тя е обвинена в подпомагане на тези, които са отговорни в лагера за системното избиване на еврейски затворници, полски партизани и съветски военнопленници в ролята си на стенограф и секретар на коменданта на лагера между юни 1943 и април 1945 г., се казва в съобщение на обвинението.

Жената, която е била непълнолетна по време на извършените престъпления, е обвинена за съучастничество и подбуждане към убийство на повече от 10 000 души. Тъй като е била непълнолетна по време на извършените престъпления, тя ще бъде изправена пред специален съд за непълнолетни.

Германия преследва последните оцелели нацистки престъпници след правния прецедент от 2011 г., когато бившият надзирател Иван Демянюк бе осъден на базата, че е бил част от нацистката машина за убийства. Оттогава германският съд издаде няколко присъди на тази основа вместо за извършени убийства или зверства, които директно се свързват с обвиняемите.

Сред осъдените са Оскар Грьонинг, счетоводител в "Аушвиц", и Рaйнхолд Ханинг, бивш нацистки надзирател. И двамата бяха осъдени за съучастничество в масово убийство, но починаха преди да си излежат присъдите.

Наскоро 93-годишният бивш надзирател Бруно Дей бе осъден на две години условно. Той е работил в същия лагер "Щутхоф", създаден през 1939 г. 65 000 души са загинали в концентрационния лагер.