Мюнхенски съд осъди родения в Украйна Иван Демянюк на 5 години затвор заради участието му в избиването на хиляди евреи по време на Втората световна война, съобщи „Дойче Веле".

91-годишният днес бивш надзирател отказва да произнесе последните си думи пред магистратите, които не се съобразиха с искането му за допълнително разследване.

Прокуратурата искаше 6-годиtна присъда за Демянюк заради ролята му в убийството на 27 900 евреи в лагера на смъртта „Собибор" в Полша през 1943г.
Според тях, подобно наказание е адекватно, предвид, че вече нацистът е бил зад решетките в САЩ, Израел и Германия. Обвинението защитаваше тезата, че Демянюк напълно съзнателно е участвал в транспорта на хората до газовите камери.

Адвокатът на подсъдимия, Улрих Буш, заяви, че няма никакво доказателство, че клиентът му е служил в частите на SS, известни като „Травники". Тези подразделения били съставени от съветски военнопленници, преминали на страната на Третия Райх. Демянюк бил пленен през 1942г.

Защитата лансира и тезата, че много съветски войници минавали на страната на Германия единствено с цел да спасят живота си. Това стана, след като обвинението показа личната карта на Демянюк, която го разобличава като член на SS. Нейната достоверност беше потвърдена от експертиза.

След края на войната нацистът успял да избяга в САЩ, където започнал нов живот като автомобилен механик. Въпреки това, израелските служби го открили и през 80-те години той се изправил пред съда, за да отговаря за постъпките си, спечелили му прякора „Иван Грозни".

Първоначално магистратите в еврейската държава го осъдили на смърт, но в последствие присъдата била променена с решение на върховния съд. През 2009г. той беше екстрадиран в Германия, а американското му гражданство - отнето. 18-месечният процес срещу Демянюк не протече твърде гладко заради здравословните проблеми на намиращия се в пределна възраст обвиняем.