Бившият есесовец Оскар Грьонинг, който е обвинен в съучастничество в убийството на 300 хил. евреи в „Аушвиц" е осъден на четири години затвор от германски съд, съобщава БиБиСи.

Прокуратурата поиска 3 години и половина затвор.

94-годишният Грьонинг, познат като „счетоводителят на „Аушвиц",  призна „морална вина" за стореното.

Неговите адвокати заявиха, че той не е помогнал за извършване на геноцид, но прокурорите оспорваха, че е помагал за ефективната работа на лагера.

По време на процеса, който се проведе в град Люнебург, Северна Германия, бяха изслушани няколко души, които са оцелели от лагера на смъртта.

Грьонинг публично коментира своята роля в „Аушвиц", което е рядко явление. С думите си той опроверга критиците на Холокоста.

„Видях газовите камери. Видях крематориума", каза той в документалния филм на БиБиСи от 2005 година Auschwitz: the Nazis and the "Final Solution".

Бях на перона, където се провеждаше селекцията за газовите камери, допълва той.

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

94-годишният заявява, че никога не е убивал човек и следователно е невинен.

По време на работата си в „Аушвиц" германецът е събирал вещите на депортираните след пристигането им в лагера с влак. Оскар Грьонинг е отговорен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до канцеларии на СС в Берлин.

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в „Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

Грьонинг можеше да получи максимална присъда от 15 години затвор.

През 1985 година прокурори във Франкфурт решиха да не повдигат обвинения срещу него и десетки други работници в концентрационни лагери, отбелязвайки, че няма пряка връзка между техните действия и извършваните убийства в лагерите. Само преди 2 години беше отхвърлена нова молба за процес. Но прокурорите в Хановер успяха да вкарат случая в съда на базата на процеса срещу охранителя от СС Джон Иван Деменюк за съучастие в убийството на 27 900 затворници в лагера на смъртта „Собибор".