Днес се отбелязват 75 г. от освобождението на лагера на смъртта "Аушвиц". Оцелелите при Холокоста ще се съберат в нацисткия концентрационен лагер, за да отдадат почит на над 1,1 милиона жертви, предимно евреи, на фона на ново безпокойство от възход на антисемитизма в Европа, информира АФП.

Повече от 200 оцелели от целия свят ще се съберат в нацистския лагер в Освиенцем в окупираната тогава Полша, за да споделят преживяното от тях.

Ние платихме най-високата цена за победата срещу нацистите, обяви Путин

Ние платихме най-високата цена за победата срещу нацистите, обяви Путин

Тези лагери на смъртта се управляваха не само от нацистите, но и от техните последователи в различни държави

"Искаме следващото поколение да знае през какво преминахме и че това никога повече не трябва да се случва", каза 93-годишният Давид Маркс, оцелял при Холокоста, преди журналисти в бившия концентрационен лагер.

35 роднини на Давид, румънски евреи, са убити в "Аушвиц".

От средата на 1942 г. нацистите методично депортират евреи от цяла Европа в шест лагера - "Аушвиц-Биркенау", "Белзек", "Собибор", "Треблинка", "Майданек" и "Хелмно".

Организаторите смятат, че на паметната церемония днес фокусът трябва да е преди всичко върху това, което оцелелите трябва да кажат, а не върху политически спорове преди годишнината.

Нетаняху призова вечно да се помни приносът на Москва при победата над нацисткото чудовище

Нетаняху призова вечно да се помни приносът на Москва при победата над нацисткото чудовище

Това призова премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в присъствието на президента на Русия Владимир Путин

"Това е за оцелелите, а не за политики", категоричен Роналд Лаудер, директор на Световния еврейски конгрес. Той се срещна с група в "Аушвиц", сега паметник и държавен музей в Полша.

"Виждаме възход на антисемитизма и ние не искаме тяхното (оцелелите) минало да бъде бъдещето на децата им или бъдещето на внуците им", добави той.

Кралски особи, президенти и премиери от близо 60 държави ще участват на церемонията, но няма да има топ световни лидери. Президентът на Израел Реувен Ривлин ще бъде сред гостите.

Миналата седмица Израел беше домакин на събития в Йерусалим по повод годишнината от освобождението на концентрационния лагер. Сред гостите бяха вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, френският президент Еманюел Макрон и руският лидер Владимир Путин.

Полша обтегна отношенията с Израел и Русия за Втората световна война и Холокоста. Путин предизвика недоволство на Запад, след като обвини Полша в сътрудничество с Нацистка Германия и че е допринесла за започването на войната.

Докато светът научава в пълна степен за ужасите, след като Червената армия влиза в лагера на 27 януари 1945 г., съюзниците са имали подробна информация за нацисткия геноцид срещу евреи много по-рано. През декември 1942 г. полското правителство в изгнание в Лондон е предало на съюзниците документа "Масово изтребление на евреи в окупирана от Германия Полша". Документът съдържа подробности как е осъществен Холокоста, разкрити от членове на полската съпротива, но съюзниците не повярвали на информацията.

За да информират съюзниците за случващото се, поляците от съпротивата Ян Карски и Витолд Пилецки рискуват живота си при тайни операции. Те проникват и след това бягат от нацистки концентрационни лагери и гета в окупирана Полша, включително и от "Аушвиц".

Историкът от Оксфорд Норман Дейвис коментира пред АФП, че на по-голямата част от информацията съюзниците не са повярвали. Въпреки настояването на полската и еврейската съпротива пред съюзниците да бомбардират железопътните линии към "Аушвиц" и други лагери на смъртта, отношението на военните е било "ние трябва да се концентрираме върху военни цели, а не върху граждански неща", поясни Дейвис. Той добави, че през 1943-1944 г. една от целите, която е бомбардирана от британците, е фабрика за синтетично гориво до "Аушвиц". Въпреки че самолети на съюзниците прелитат над самия лагер, не са издавани заповеди за бомбардирането му.

93-годишният Давид Ленга, оцелял от "Аушвиц", смята, че това е едно от най-големите престъпления, извършено от тези, които са показали безразличие, защото те (съюзниците) са били наясно със случващото се там, можело е да направят нещо, но те умишлено не са направили нищо.

"Аушвиц-Биркенау" е най-големият нацистки лагер на смъртта. Избити са предимно европейски евреи, цигани, съветски военнопленници и поляци.

Управляван от нацистите от 1940 до 1945 г., "Аушвиц" е част от брутална мрежа от лагери в Европа. Лагерите са инструментът на нацистите за Окончателното решение на еврейския въпрос, което е предвиждало избиването на 10 милиона евреи на Стария континент.