За секунда дори не трябва да заличаваме жертвата и приноса на бившия Съветски съюз при победата на "нацисткото чудовище".

Това призова премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в присъствието на президента на Русия Владимир Путин при откриването на паметник на жертвите на обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, информира АП.

Путин откри паметник на загиналите при обсадата на Ленинград в Йерусалим

Путин откри паметник на загиналите при обсадата на Ленинград в Йерусалим

Путин е на посещение в Йерусалим за Световния форум за Холокоста по повод 75 г. от освобождението на "Аушвиц"

Нетаняху подчерта, че милиони съветски граждани са загинали по време на войната.

По време на Световния форум за Холокоста в Йерусалим Нетаняху отбеляза, че светът е обърнал гръб на евреите по време на Холокоста, но сега те сами се защитават.

Израел вечно ще е благодарен за жертвата на съюзниците по време на Втората световна война. Без тази жертва нямаше да има оцелели днес. Но ние също помним, че преди 80 г., когато еврейският народ беше пред изтребление, светът ни обърна гръб, каза той.

Еврейският народ научи уроците от Холокоста, че ние не можем да приемаме заплахите за унищожението ни с лека ръка, трябва да се противопоставим на заплахите, когато са малки и преди всичко, макар че ние сме много благодарни за помощта на нашите приятели, да се защитаваме сами, подчерта Нетаняху.

Путин обяви, че 40% от еврейските жертви на Холокоста са били съветски граждани. Данните са оспорвани от историци.