Пресечен е опит за фиктивен износ на 13 тона имитиращ продукт с растителни мазнини. Фиктивният износ на фалшив кашкавал е предотвратен от звеното „Фискален контрол” в Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от НАП.

От агенцията поясняват, че при проверка на камион, превозващ фалшивия кашкавал, фискалните инспектори са установили, че има несъответствие между количеството на стоката, натоварена в автомобила и посоченото във фактурата и другите придружаващи документи.

Оказва се, че от камиона липсват 13 тона от продукта, който по документи е описан като български кашкавал на стойност 110 000 евро.

Продукцията е била предназначена за Гърция.

При допълните проверки са открити скрити документи, в които са посочени реалните количества на превозваната стока. В тези книжа са описани и реалните фирми получатели на продукцията, които се различават от посочените в официалните документи, представени на инспекторите от „Фискален контрол“ при проверката. Освен това стоката в тези скрити документи е посочена като продукт с растителни мазнини.

Стоката е иззета. Уведомена е Българската агенция по безопасност на храните, а също така органите на досъдебното производство и Прокуратурата.

Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само „по документи“, като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и в хазната не се внасят дължимите данъци, отбелязват от НАП.

От началото на 2016 г. фискалните агенти на НАП са извършили 43 847 проверки на транспортни средства, като на 11 743 са поставени технически средства за контрол. Наложени са 173 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.