Срутване на 30-40 квадратни метра от фасадата на Южната кула на Малтепе констатира Комисия от Министерството на културата днес. Това стана след сигнал от директора на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов в събота. Очаква се до дни да се направи предписание за аварийна консервация и реставрация на мястото. Това съобщиха от БНР.

Инцидентът се е случил в петък. Причината са дъждовете от януари и февруари.

По думите на директора на Археологическия музей, д-р Костадин Кисьов е унищожен горният слой от Южната фасада на кулата. Все едно да падне мазилка от стена. Кулата е здрава, разказа директорът.

Той обясни, че срутеното е на площ 30-40 квадратни метра. Според Кисьов, днес Комисия на Министерството на културата е направила оглед и се очаква до дни предписанието им за аварийна консервация и реставрация.

Директорът добави, че финансирането на аварийната консервация и реставрация ще бъде от Министерството на културата, което ще избере и фирмата, която ще ги извърши.

Извън тази аварийна работа, разкопките в западната част на могилата, ще продължат през месец май. Дотогава те ще продължат да са оградени и под охрана, както е било до този момент, обясни той.

Кисьов разказа, че каменната кула в основата е квадрат със страни от 8,10 м, на върха страните са по 6,60 м и тежи около 1500 тона като допълни, че е плътна и е изградена от камък. Той допълни, че на върха си, кулата е имала мраморни квадрати, една част от които са открити разхвърляни около могилата.

Това съоръжение се е състояло от 210 блока и според изчисленията на архитектите е тежало около 50-60 тона, припомня Кисьов. Той обясни, че през новия археологически сезон работата на терен ще продължи, като археолозите ще се съсредоточат в проучвания в северната и западната част на внушителния археологически паметник.