Премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще открият днес новата пътна отсечка от магистрала „Тракия" в участъка Карнобат-пътен възел Бургас-запад при с. Ветрен.

Дължината й е 35.2 км. С това пуснатите от началото на годината нови автомагистрални пътища стават 51 км. В началото на активния туристически сезон - 1 юли, бяха открити 16 км магистрален път на територията на Старозагорска област - Оризово-пътен възел Чирпан-изток.

Общо 717.14 км автомагистрални пътища ще бъдат изградени у нас до 2015 г., предвижда Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България за периода 2006-2015 г.

Под ръководството на премиера Сергей Станишев Съветът за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение изготви документа, в които по години и по източници на финансиране са посочени инфраструктурните проекти, които ще се реализират през следващите години.

Министър-председателят Сергей Станишев ще посети и терминала за насипни товари на пристанище Бургас. Модерният инфраструктурен обект, част от VIII транспортен коридор, бе пуснат в експлоатация през 2005 г.

На 1 септември завършиха строителните работи по новия източен вълнолом на пристанището. Предстои удълбочаване на подходния канал до 15.5 м. Очаква се драгирането да приключи в края на следващата година.

Целта е изграждането на високотехнологичен и модерен терминал за насипни товари с капацитет 6 млн. тона годишно, повишаване ефективността и качеството на обработка на товарите, опазване на околната среда и др.

По-късно през деня министър-председателят Сергей Станишев ще връчи купата „Никола Янкулов" на победителя в международното колоездачно състезание, организирано от клуб "Бургас". Никола Янкулов е учредител на Бургаското колоездачно дружество.