Премиерът Сергей Станишев каза, че днес България е в процес на присъединяване към Европейската космическа агенция.

Това, според премиера, показва, че традицията на страната в областта на космонавтиката не само се съхранява, но има и нови перспективи.

Премиерът, заедно с първия български космонавт ген.-лейтенант Георги Иванов и чуждестранни космонавти, посадиха в Южния парк в София три сребристи бора по повод отбелязването на 30-годишнината от първия полет на българин в Космоса, 40-годишнината на Института за космически изследвания и Международната година на астрономията.

Премиерът припомни, че България е в първата шестица на страните, изпратили космонавт, а Институтът за космически изследвания е реализирал около сто изобретения, свързани пряко с космическите изследвания.

Страната е сред първите държави, които още от 70-те и 80-те години произвежда храна за космонавтите, а изследванията и откритията в тази област продължават и през последните десетилетия, отбеляза Станишев.

Премиерът изтъкна, че при подготовката на изстрелването на индийския космически спътник е работил български екип от Института по космонавтика. Сергей Станишев поздрави първия български космонавт Георги Иванов за постиженията му и за личния му кураж при нелекия полет.

Премиерът припомни, че 2009 г. е обявена от ООН за година, свързана с космическите изследвания и космонавтиката и е посветена на 400-те години от подвига на Галилей - изобретяването на телескопа.