Доклад с конкретни мерки и срокове за подобряване на публичните и частните държавни вземания поиска министър-председателят Сергей Станишев от ръководството на Агенцията за държавни вземания (АДВ).

Премиерът се срещна с изпълнителния и със заместник-изпълнителния директор на агенцията - Венцислава Петкова и Евгения Кацарова, за да обсъди с тях приноса на АДВ за увеличаването на приходите в бюджета.

Целта е да се осигури финансово изпълнението на приоритетите в правителствената програма, съобщават от правителствената пресслужба.

В дискусията участваха министърът на финансите Пламен Орешарски и народни представители от управляващата коалиция.

На срещата е обсъдена възможността за законови промени, свързани с удължаването на сроковете на давност на несъбираемите вземания и за публично оповестяване на имената на длъжниците.

Премиерът Станишев препоръча да се подобри взаимодействието на АДВ с останалите структури на приходната администрация, с МВР и с прокуратурата, особено при несъбираемите вземания и при организирането на търговете за продажба на имущество на длъжниците.

Възможност за повишаване на приходите предоставя и членството ни в ЕС - АДВ вече може да изпраща искания в друга държава-членка за събиране на публични вземания, установени в България.
Резерви могат да се търсят и при анализ на структурата на вземанията и в стимулирането на служителите на агенцията.

Припомняме, в поредица от срещи премиерът разговаря с представителите на НАП и данъчната администрация.
Във всички свои разговори Станишев набляга върху необходимостта от подобряване работата на институциите по събирането на дължимите данъци, такси, мита и други задължения.