Оценявам като много положителен факта, че избирателната активност за тези европейски избори е по-висока от тази на миналите избори за Европарламент през 2007г, когато беше 27%, а сега е близо 38%.

Това заяви в коментарното студио на БНТ премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.

Това означава, че в България гражданите вече осъзнават значението на европейските институции, заяви Станишев.

На въпрос дали е доволен от изборните резултати, след като Коалиция за България губи 1 място от първоначално очакваните 6 депутатски мандата, Станишев благодари на гражданите и на ГЕРБ, като припомни на бъдещите им евродепутати, че трябва да работят за националните интереси.

Относно търговията с гласове премиерът коментира, че някои десни партии са се опитали да създадат предварителна нагласа у хората, че изборите ще бъдат манипулирани. Според него БСП не е злоупотребила с управляващата си функция.

"Не се сбъднаха сценариите за разлика между БСП и ГЕРБ за над 10 пункта. Всички институции в бъдеще трябва да положат още повече усилия, за да не се допуска търговия с гласове. Получени са над 70 сигнала за това. Има образувани вече 9 досъдебни производства до момента. Стана ясно, че Коалиция за България не купува гласове", заяви Станишев.

"Европейските избори винаги са изпитания за управляващите партии в различните страни. Ние носим пасива на 4 години управление, което като цяло е успешно. Опозиционният вот не се концентрира само в 1 политическа сила", каза още Станишев.

На въпрос дали БСП ще смени сценария след евроизборите Станишев беше категоричен, че те нямат сценарий. Според него в кампанията за евроизборите не се е състоял дебат между партиите относно това как ще работят за България в Европейския парламент.

Според Станишев от резултатите на днешните избори не бива да се правят изводи  за парламентарните на 5 юли. След тях е важно да се състави силен кабинет със стабилно мнозинство. Най-лошият сценарий е да не може да се състави бързо правителство.

Станишев смята, че този резултат е нелоша основа за следващата кампания. Коалиция за България може да мобилизира по-голяма подкрепа, макар че тя е малко бавна и мудна в това отношение и по-трудно се активизира.

На въпрос на водещата коя според него е най-голямата грешка, която е допуснал, премиерът призна, че не е допускал фатални грешки за България. Една от грешките му обаче е, че не се е отделило достатъчно внимание на работата на администрацията с европейските фондове. "Ще наваксваме в движение, но показахме, че можем да си поправяме грешките", каза лидерът на БСП.

Премиерът Станишев очерта 2 каузи, които ще защитават евродепутатите на Коалиция за България в Европейския парламент. Първата от тях е общоевропейска - за по-силна и по-социална Европа. Втората кауза е защита на българските национални интереси - допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй" , постигане на независима енергетика, запазване на културната идентичност.

Според Станишев негативният образ на България в Европа се създава вътре в страната с политически цели.

Запитан с кого БСП би търсила диалог Станишев отговори, че с тези, с които може да се води диалог. Защо управляващата коалиция просъществува 4 години- защото имаше ясна основа и управленска програма, запита Станишев.

Той очаква интересна и ожесточена в политически смисъл кампания за национален парламент. 4 години опозицията води негативна кампания срещу България и срещу управлението. Ние водихме активна кампания. ГЕРБ и Синята коалиция готвят бъдещо управленска коалиция, заключи червеният лидер.