Протекционизъм в пакета "Мобилност" вижда председателят на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев. Това заяви той в предаването "Панорама" по БНТ.

Според него, такива мерки изкуствено ограничават достъпа на българските и други превозвачи от Източна Европа до общия пазар.

Не е намерен разумен компромис в документа, убеден е Станишев. Това, което видяхме през последните месеци, беше силово налагане, без да се чуват аргументите на другата страна.

Припомняме, че Европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи. Гласуването е на първо четене.

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"
Обновена

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"

На първо четене

Според трите текста превозвачите трябва да почиват извън кабината на камиона, който управляват. Те трябва да се връщат в България на всеки 4 седмици. Размерът на командировъчните в същото време трябва да бъде спрямо държавата, в която превозвачите се намират.

Родните евродепутати съобщиха, че ще опитат да направят всички възможно тези поправки да не влязат за гласуване в пленарна зала на второ четене от сегашния състав на ЕП.

Според прессъобщението на ЕП гласуваните промени целят да помогнат за осигуряването на по-добри условия за почивка на водачите.

Станишев коментира и други актуални политически въпроси, сред които и предстоящите евроизбори.

Той напомни, че е посочен от 85% от регионалните структури на БСП за кандидат за евродепутат, но дали ще влезе в листата, ще стане ясно на Националната конференция на БСП на 14 април.

Според него никога по-рано в БСП не е имало такова напрежение за листите, което силно се преживява от избирателите на партията.

Силното на БСП е да покаже социална алтернатива. Това е нашето поле, каза той. Непечеливша стратегия за него е плъзгането по посока на националистите.

Нинова не иска Станишев в евролистата на БСП

Нинова не иска Станишев в евролистата на БСП

Имал си много задължения като президент на ПЕС

Според мен Сергей Станишев не трябва да бъде в листата на БСП за предстоящия евровот." Това заяви по-рано лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя е категорична за мнението си. Според нея Станишев като президент на ПЕС има много задължения.

В БСП силово се налагат еднолични решения. Така Станишев коментира нейното изказване.