Само преди броени дни беше възстановена паметната плоча на петимата от Работническия младежки съюз (РМС) в столичния район "Изгрев", която бе разрушена през 90-те години. Днес паметникът отново е бил разрушен. "Вече 30 години реабилитацията на фашизма преминава през отрицанието на антифашистката съпротива. Пренаписват се учебниците, подменя се историята, заличават се спомените за онези кървави десетилетия на ХХ век. Българските участници в антифашистката съпротива се обявяват за престъпници, а техните убийци се въздигат за национални герои, като съзнателно се прикрива истината за зловещите им престъпления". Това заявява столичната организация на БСП.

Според тях столична община дължи отговор на въпроса "Кой унищожи паметната плоча на петимата от РМС?". Ако са "неизвестни извършители", защо Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов не се разграничат своевременно от това престъпно деяние? И да сезират Прокуратурата, както за разрушаването на паметната плоча на антифашистите, така и за опитите, чрез подбудителство, да бъде отново реализиран фашизма! Мълчанието ще означава съучастие в този позорен акт, твърдят те.

Възстановена паметна плоча на ремсисти в София възмути СДС

Възстановена паметна плоча на ремсисти в София възмути СДС

По думите им това е дело на кмета на район "Изгрев" Делян Георгиев

Те призовават кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници в София не само да се разграничат от този вандалски акт, но и да предприемат всички законови мерки, за да бъде защитено правото на софиянци да почитат паметта на загиналите антифашисти, пишат още те.