СДС изразява огромното си възмущение от провокацията на кмета на район "Изгрев" Делян Георгиев за възстановяване на плочата на комунистическите терористи, известни като "Петимата от РМС", до Народно читалище "Добри Чинтулов -1935".

Toва пишат в своя позиция от партия.

По думите им с този си акт Делян Георгиев показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика.

Да героизираш обучавани в СССР организатори на антидържавни и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район "Изгрев" и всички столичани, подчертават от СДС.

Те припомнят на кмета, че България е демократична държава, член на ЕС, заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец, изтъкват още от СДС.

По думите им чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител. Това е цинично и недопустимо, категорични са от партията.

От СДС призовават Столичната община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията.