Стотици килограми опасни отпадъци са били открити преди седмица край Луковит. Служители на общината са засекли по видео наблюдението камион с великотърновска регистрация да изхвърля течности и боклуци с неясен произход. Стигнало се е и до намесата на полицията, съобщиха от Нова телевизия.

Намерените отпадъци са по сигнал на кмета на село Торос. Той ги е намерил в местност край селото. Отпадъците са били складирани като се е установило, че са опасни и токсични. След този сигнал се намеси прокуратурата, полицията. Води се наказателно производство, коментира кметът на Луковит Иван Грънчаров

С прокурорско постановление тези отпадъци - течности са с неясен произход, излъчващи ужасна миризма, са задържани на депото за отпадъци край Луковит.

Кметът на Луковит допълни, че тези отпадъци са задържани от прокуратурата. Установен е, камионът докарал тези отпадъци. "Те се намират на площадката до момента, в който трябва да ги третираме, за да ги унищожим", допълни кметът на Луковит.

Екологът Ивайло Иванов заяви, че най-вероятно е някакъв вид смола, която е токсична и опасна. "При продължително излагане може да доведе до главоболие и гадене", допълни още той.

"След приключване на досъдебното производство, органите на реда ще ни наредят тези отпадъци да бъдат обезвредени и предадена на лицензирана фирма. Това ще струва на общината множество средства", добави той.