Стотици граждани от цялата страна, политици и представители на различни организации се включиха в шествието-поклонение от центъра на Ловеч до трудовия лагер "Слънчев бряг", съобщи БНР.

Шествието е организирано от Съюза на демократичните сили в памет на загиналите в лагера по време на тоталитарния режим повече от 140 души.

На каменната кариера, където са работили лагерниците, ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида, а от името на Съюза на репресираните беше открита паметна плоча.

Владимир Кисьов от софийската организация на СДС подчерта, че никой досега не намери сили да се извини на близките на загиналите и на целия български народ за петното върху нацията ни със съществуването на лагерите по време на комунистическия режим.

От своя страна, говорителят на синята партия Ваньо Шарков призова да не допускаме това да се повтори.

"Това е традиционно за СДС събитие, при което се събират хора от цялата страна, за да отдадем почит към паметта на хората, които са отказали да променят начина си на мислене, отказали са да се подчинят на един тоталитарен начин на управление, хора, които са дали живота си затова в България да има един демократичен, а не деспотичен режим.
По официални данни тук са избити 147 души, но на нито един от тях не е издаден смъртен акт от Ловеч, а всичките са издадени от Белене, където те са били убити без никакво известие за техните роднини.
Това е ден, в който трябва да се обърнем и към онези хора, които по нечовешки начин са решавали съдбите както на отделни хора, така и на цели родове и поколения." - призова Ваньо Шарков.