Няма нужда от нови мерки. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в отговор на въпрос на News.bg дали, ако има драстично покачване на случаите на COVID-19- няма да е необходим нов локдаун и затягане на мерките. Коментарът си той направи във връзка с тъмночервената зона, в която навлезе София.

Експертите трябва да определят какво да се прави, а не политиците и ще продължа да се придържам към това нещо, увери Кацаров.

Той подчерта, че има приети мерки, правила и няма нужда да се обмислят нови такива. Всички приети мерки и правила предвиждат определени ограничения, включително и в магазините, и в моловете. Ако мерките не се спазват, има дежурни телефони на РЗИ-тата и те трябва да отидат, да проверят и да наложат санкции. Министърът на здравеопазването няма право да налага санкции, а трябва да го направи инспектор от РЗИ, каза още Кацаров.

621 са новите случаи на коронавирус

621 са новите случаи на коронавирус

40 души са починали

Той уточни, че не иска повече да отговаря на въпроси за коронавируса заради Деня на донорството. "Що се отнася до COVID-19, няма нищо ново, което да ви кажа днес, което да е било различно от последната ни среща", отклони въпросите служебният здравен министър.

Запитан дали е изготвена информацията, която поиска прокуратурата относно как ще се приемат малки деца с ковид в болниците, Кацаров увери, че всичко, което е свързано по този въпрос е изготвено и регламентирано отдавна. Прокуратурата ще си получи своите отговори, но въпросите, които задава са регламентирани и регулирани много отдавна, каза Кацаров.