България е на практика единствената неуязвима от мигранти до този момент. Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата в района на Малко Търново, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Борисов отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре. Той изтъкна, че над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година.

Премиерът съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат закупени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180. Граничарите са напълно обезпечени и с необходимото им облекло.

"Доволен съм много от усилията, които се полагат. Българите имат храбри и добре подготвени граничари", похвали Борисов граничарите.

Той отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната.

"Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е - дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата", изтъкна още министър-председателят и добави, че най-изявените ще бъдат наградени.