Строителният бранш иска тласък от държавата за развитието си и възстановяване на икономиката. Строителството е един от най-важните фактори, които задвижват икономиката. Това заяви на брифинг в Министерски съвет Валентин Николов от строителната камара. Върви ли строителството - върви всичко, подчерта той.

Между 20 000-25 000 български работници са се върнали от чужбина, по данни на строителния бранш. Строителите искат те да останат да работят тук.

200 000 са заетите в бранша, по думите на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Строителството трябва да бъде приоритетен сектор на нашата икономика, категоричен бе той. Строителите искат още да се промени наредбата за забрана на строително-ремонтни дейности от 14.00-16.00 часа. Те настояват за ясна регламентация какво е шум и забраната за кои точно дейности се отнася.

Строителите искат условия да продължат да работят

Строителите искат условия да продължат да работят

Предлагат създаване на експертен икономически съвет

Строителите искат строително цунами у нас, за да се възстанови икономиката след пандемията. По думите му италианците инвестират в саниране на сгради. Браншът е готов да задвижи механизма на саниране, но това трябва да стане с нов подход. Според Валентин Николов повече фирми трябва да бъдат включени в санирането.

Свои предложения браншът е отправил към МРРБ. 1-2% са проблемните сгради в санирането, по думите му. Строителството ще намали безработицата и ще стимулира потреблението, според него. На премиера строителите днес са заявили, че икономиката трябва да заработи.

Строителството може да нараства като гъба в зависимост от работата, каза Николов. В строителството може да работи всеки, както поясни той. Не трябва да се спират започнатите инфраструктурни проекти, а трябва да бъдат ускорени и завършени. Инфраструктурата винаги е била важна, каза Николов.

Припомняме, че в началото на април Националната асоциация на строителните предприемачи изпрати отворено писмо с искане да продължат да работят.

От Асоциацията заявяват, че при спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен, като добавят, че този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план.