В помощ на МБАЛ "Проф. Параскев Стоянов" в Ловеч постъпват четирима стажанти от медицинския университет в Плевен. Това са част от мерките, които се вземат след като на 17 ноември спря дейността на Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Причината - трима анестезиолози, старшата сестра и още две реанимационни сестри бяха с положителни проби за COVID-19. Сред стажантите, които ще бъдат назначени като санитари, има и двама чужденци. Общината им осигурява нощувка и храна.

Всичко това стана ясно от изнесени данни по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч. Освен това Община Ловеч извършва СМР в МБАЛ Ловеч с цел изграждане на лаборатория за PCR тестове.

Затяга мерките в център за настаняване от семеен тип в Ловеч заради случаи на COVID-19

Затяга мерките в център за настаняване от семеен тип в Ловеч заради случаи на COVID-19

Трима от потребителите са дали положителен резултат

След като бе отчетена тревожната тенденция с повишен брой на положителни случаи от COVID 19, всички участници се обединиха около идеята за продължаване на стриктните мерки, с проверки и активна работа с деца и родители. Обръща се внимание на родителите да говорят със своите деца да се избягва събирането на големи групи подрастващи. Защото те може да са без симптомни за коронавирус, но да бъдат преносители на вируса. Средно инкубационният период продължава 5 - 6 дни, а симптомите може да се появят и до 14 дни след контакт с вируса.

Към днешна дата отсъстващи ученици по здравословни причини са 7,3%, а отсъстващите в детските градини са 6.2 %, съобщи Еленко Начев, началник на РУО.

Новите положителни случаи на COVID-19 в областта през последното денонощие са 22. След тях е има лекар от МБАЛ - Ловеч.