Шофьорите на таксита имат готовност да помогнат в кризисната ситуация. Това увери пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов.

"Ако правителството, не дай си Боже, един ден опре до нас, ние можем да отговорим с 1% от нашия състав. Това са около 50-60 автомобила", обясни той и допълни, че толкова са и линейките в София.

Ризов посочи, че автомобилът трябва да има предпазна линия между предните и задните седалки и да му се прави обстойна дезинфекция с два вида дезинфектанти, която ще трае около един час.

По негови думи от бранша са се разбрали със здравния министър проф. Костадин Ангелов, че цената трябва да е твърда и този един час трябва да бъде заплатен.

Ризов заяви, че в момента са мобилизирани всички частни линейки и всички автомобили на Министерството на отбраната и на МВР. Едва ли правителството ще опре до нас, но ние имаме готовност, ако това се случи, подчерта тай.

По негови думи за 24 часа могат да бъдат извозени 600 болни с придружител.

Ризов посочи, че кризата с коронавируса е ударила бранша много сериозно и оборотите са намалели с 80% през март. В следващите месеци започнало плавно повишение до 50%, но след 15 октомври обороти паднали отново.

300 лв. да е алтернативният данък на такситата за 2021 г. предлагат от БСП

300 лв. да е алтернативният данък на такситата за 2021 г. предлагат от БСП

Над 20% са шофьорите на таксита преустановили дейността си

Той обясни, че е било договорено с общините таксиметровите шофьори да бъдат подпомогнати с плащането на алтернативния данък, който беше намален в цялата страна - в София на 300 лв. за 2021 г.

Председателят на Съюз "Такси" изтъкна, че няма поскъпване в таксата за осма поредна година. Минималните тарифи са останали същите в столицата - 77 стотинки за дневни курсове и 88 стотинки за нощни. След Нова година се очаквало поскъпване.

По негови думи въпреки че в първия пик на пандемията имало изключително малко заразени таксиметрови шофьори, в момента бройката била доста голяма.