Незаконната търговия с антики носи приходи толкова колкото разпространението на дрога на вътрешния пазар.

Това стана ясно от думите на прокурора от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов на семинар за превенция и противодействие на престъпления срещу културното наследство във Велико Търново.

По думите на прокурор Соларов маршрутът на незаконната търговия с антични предмети и други културни ценности следва този на наркотрафика. Според него в много от случаите става въпрос за организирани престъпни групи, които се занимават с търговия на такива предмети и перат пари в огромни размери. Той посочи, че дело за пране на пари от незаконен трафик на антики се води в момента срещу български емигрант в САЩ.

Според изнесените от висшия прокурор данни миналата година са осъдени 97 иманяри, а годишно се образуват между 140 и 200 дела за престъпления с културни ценности.

В правната регламентация на търговията с културни ценности има различия между отделните европейски страни. Незаконната търговия с антики процъфтява в страните от Южна Европа, тъй като в северните европейски страни се допуска, че това са предмети, които свободно се търгуват.

Прокурорът посочи, че се подготвя декларация до Генералната асамблея на ООН, която да забрани търговията с антики в световен мащаб.