Във Велико Търново започнаха двудневните тържества по случай 130-та годишнина от Освобождението на старата българска столица.

В рамките на тържествата е открита и музейна експозиция, в която за първи път са показани реликви от Руско-турската война, съхранявани в частни и в обществени колекции.

Въоръжението на руската и на турската армия и на българските опълченци са основният акцент в изложбата, съобщава БНР.

За първи път посетителите ще се запознаят с оригинални елементи на униформата на руски офицер, погребан във Велико Търново, както и възстановени униформи на турски войници и на български опълченци.

Възпоменателните прояви включват поклонение пред паметника на загиналите от 8-ми Драгунски полк на хълма Света гора и край руските военни гробища в местността "Качица", където са погребани войници и офицери, починали от раните си при кръвопролитните сражения край Елена и Златарица през лятото на 1877 г.

В рамките на проявите с поклонение пред паметника на Стефан Стамболов във Велико Търново ще бъде отбелязана 112-та годишнина от неговата гибел.

Празничната програма ще продължи вечерта с концерт от юбилейното турне на "Щурците" на открито пред сградата на общината.

На хълма "Царевец" ще има специално издание на спектакъла "Звук и светлина".