Годишният парад в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите  и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) ще бъде посветен на дискриминацията им в образованието.

Според организаторите с този проблем са се сблъсквали почти всички нехетеросексуални и трансполови хора и въпреки това той остава невидим, неразпознат и неадресиран както от родители и учители, така и от експерти. Проблемът е осезаем и във висшето образование.

По данни на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA), от допитване, проведено през 2012 г. сред ЛГБТ хората в България, от анкетираните 1034 души 71 процента отговарят, че "винаги" или "често" са криели това, че са нехетеросексуални или трансполови, когато са били в училище.
С процент повече са отговорилите, които в училище са били обект негативни коментари или отношение заради това, че са ЛГБТ, а 95 процента са били свидетели на такива коментари или отношение спрямо другиго.

Според активистката на фондация "Ресурсен център "Билитис" Моника Писанкънева в училището и университета човек активно се социализира и прекарва голяма част от ежедневието си, затова е много важно средата да е безопасна и включваща. "А това означава да се чувстваш комфортно, да не се чувстваш особен или не добре дошъл.

"Това саботира реализирането на потенциала им и може да доведе до недобър учебен процес, а от там - недобра подготовка и реализация в бъдещето", обясни още Писанкънева.

Картината е тревожна, но и не бива да се залъгваме, че това е проблем само в България, реагират от Български хелзинкски комитет, които са съорганизатори на прайда. По данни на организацията показателите ни са над средните за страните-членки на ЕС, но не значително.

Според БХК у нас педагозите, както експертите от помагащите професии и социалните науки, нямат голяма специализирана подготовка за работа с маргинализираните общности, а специфичните проблеми и потребности на ЛГБТ хората за тях са абсолютна екзотика". Във висшите учебни заведения не включват в нужната степен в учебното си съдържание теми, касаещи маргинализирани общности, което лишава институциите и гражданските организации от човешки ресурс, способен да работи по тези проблеми.

Организационният комитет на "София Прайд 2015" обяви датата  27 юни от 18:00 ч. Още не е координирана с властите началната точка на шествието.

Организаторите припомнят, че по традиция шествието ще бъде предхождано от културната програма на "София Прайд филм фест" и "София Прайд арт седмица".