Дали Законът за обществените поръчки трябва да се прилага и спрямо театрите и ролите на артистите. Казусът възниква между Бургаския театър и одитор, а за него съобщава директорът Борислав Чакринов миналата седмица.

При направена проверка одиторът настоявал да се обяви обществена поръчка за ролите на Асен Блатечки, тъй като хонорарите на известния актьор надвишават 20 000 лв.

Самият директор обяснява пред БНР, че казусът бил абсурден, тъй като дори и да се обяви обществена поръчка за ролите на Асен Блатечки, то при спечелен конкурс от него, ръководителят ще бъде обвинен в манипулиране на конкурса - "Така съм направил усолвията, че само тази фирма да спечели, или само той да спечели", коментира Чакринов.

Според законодателството всяка една дейност на стойност над 20 000 лв., при която се разпределят публични средства, трябва да мине през ЗОП.

От Министерство на културата опровергават изобщо съществуването на казуса. Според съобщението, изпратено от пресцентъра на МК, "по никакъв начин не са коментирани името и получените хонорари от актьора Асен Блатечки".
"Одиторът, извършил проверката, не е искал да бъде обявена обществена поръчка за ролите на актьора", заявяват от МК.

От ведомството потвърждават, че планиран одит е извършен през месец февруари 2016 г. от звеното за вътрешен одит в Министерство на културата.

Обществена поръчка няма да бъде обявявана, а договорът на бургаския театър се запазва без промени, потвърждава Борислав Чакринов.

Асен Блатечки участва в три пиеси на бургаска сцена, а през този месец му предстои и премиера на нов спектакъл.