В гр. Тетевен бе почетена паметта на големия български военачалник генерал Владимир Вазов.

За него генерал Милн, командващ английските дивизии през 1918 г. възкликва: "Свалете знамената! Минава победителят от Дойран!". Това напомни кметът на общината д-р Мадлена Бояджиева, като подчерта, че този жест е без аналог във военната ни история.

"Генерал Владимир Вазов е известен като победителят от Дойран, но неговите постижения далеч не се изчерпват само с делата му на фронта. Владимир Вазов е една много впечатляваща личност. Представян от съвременниците си като човек с изключителна осанка и харизма, строг и справедлив, но същевременно запазил своята скромност и човещина, един човек, който незаслужено попада в сянката на своя брат - Иван Вазов." - отбеляза в словото си д-р Бояджиева.

Днес граждани и гости на града се събраха пред паметната плоча, която бе открита на 20.05.2016 г. - в знак на почит и уважение към героя. Идеята за нея дойде от местни родолюбци, като срещна подкрепа от страна на кмета на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева.

Днешното честване започна с изпълнения на градския духов оркестър, на пл. "Сава Младенов", след което тръгна шествие към къщата, където героят от Дойран е прекарал последните дни от живота си.

Бе отслужена панихида в памет на 72 години от кончината на ген. Владимир Вазов, след която Благовест Пандурски - председател на СОСРЗ - Тетевен припомни част от славната ни история и подвизите на генерала.

Участие в честването взеха и мъжката вокална група "Вежен", и църковният хор при храма "Св. Всех Святих" в гр. Тетевен.

Организатори на инициативата са Община Тетевен и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ в Тетевен. Специален гост беше доц. д-р Борислав Великов - председател на 39-ото Народно събрание. Освен кмета на общината д-р Мадлена Бояджиева на честването пирсъстваха зам.-кметът Борис Врабевски, представители на СОСЗР-Тетевен, клуб "Млади възрожденци"-Тетевен, бригаден генерал Христо Тихинов - председател на Областния съвет на СОСЗР-Ловеч, полковник Божидар Бабунов - председател на дружество "Владимир Вазов"-Сопот, подполковник Тотьо Ангелов - председател на Общинската организация на СОСЗР в гр. Троян, полковник Гриша Генов - общинска организация на СОСЗР-Ловеч и др.

Цветя и венци пред паметната плоча бяха поднесени от кмета на Тетевен, читалище "Иван Вазов" - гр. Сопот, Общинския съвет на гр. Сопот, СОСЗР-Сопот, Съюза на ветераните от войните в Тетевен, граждани и др. Цветя бяха поднесени и от името на кмета на община Сопот Деян Дойнов.