Опашките от тежкотоварни камиони по границите не се дължи на нарочни действия на държавата да спре или да забави износа на зърно. Това заяви транспортният министър Николай Събев, който взе участие в ежегодната среща между държава и бизнес, организирана от "Капитал".

Припомняме, че от няколко дни по граничните контролно-пропусквателни пунктове се образуваха огромни опашки от ТИР-ове със зърно, предназначено за експорт. В понеделник пък търпението на шофьорите, чакащи на КПП "Кулата" се изчерпа, като те блокираха пункта с машините си, твърдейки, че има устна забрана за износ на зърно и настоявайки да се каже официално - може или не, да се изнася товарът зад граница. От своя страна пък вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пък отрече да има забрана за износ, просто съответните органи извършвали проверките си във възможно най-дългите, позволени от закона, срокове.

Василев: Няма проблем със зърното, но ако има, можем да спрем износа

Василев: Няма проблем със зърното, но ако има, можем да спрем износа

Вчера бе приета програма за закупуване на зърно

На "Капитан Андреево" направих среща с турския министър на транспорта именно заради 72-часовият престой на нашите превозвачи на границата (срещата се проведе на 17 февруари). Тогава това не беше проблем. А това е проблем от години и ние отиваме да го решаваме. Сега изведнъж обаче се оказва, че забавянето и опашките са заради износа на зърно. Не е така, категоричен бе Събев.