emaxpress - архив
Ръководството на партия „Българска социалдемокрация" обвини бившия премиер Сергей Станишев и бившия министър на икономиката Петър Димитров в умишлено водене към фалит на комбината „Кремиковци".

Специална комисия, създадена по искане на партийния съвет на БСД, е изготвила доклад, в който са посочени всички злоупотреби, извършени от двамата.

Според БСД Станишев и Димитров с „действията или бездействията си са довели до фалит комбината". От ръководството на партията обвиниха двамата и в незаконна намеса на ДАНС и подвеждане на прокуратурата.
По мнение на БСД ексминистър Димитров е подвел главния прокурор, че „Кремиковци" не може да обслужва задълженията си.

Александър Томов - който в момента е подсъдим за злоупотреби в Кремиковци и ЦСКА - посочи, че партията разполага с копие от писмото, което е връчено на главния прокурор от Димитров.

В него, по думите на бившия шеф на „Кремиковци", са написани пълни лъжи. „Петър Димитров буквално е излъгал, а такива неща в целия свят се наказват много сериозно", каза още той.

Изводите от доклада на комисията са, че освен „омаскаряването на доброто име на Томов" е имало и други целенасочени действия срещу партия „Българска социалдемокрация".
Едно от тях е да не се допуска създаването на друга силна лява политическа сила в България.

Според БСД за осъществяването й са „използвали всички механизми, в това число и незаконни". Сред тях е и употребата на ДАНС за лични цели, предимно от Сергей Станишев.

„Смятаме, че Сергей Станишев е допуснал създаването на режим за използването на службите за сигурност за собствени цели", изтъкнаха още от ръководство на БСД. „Станишев иска да управлява директно, по комунистически", категоричен бе Томов.
Той добави, че всички неща, които са изписвали за крадене и точене на „Кремиковци" по негов адрес, са пълни лъжи.

„Доказано е безспорно, че господин Томов не е откраднал и лев", посочиха в защита на Томов от ръководството на БСД.

„Намираме злоумисъл в действията на Станишев и Димитров, които са довели до колосални загуби за българските икономика", заяви главният секретар на партията Бисер Смиленски. По думите му те са повлияли на 10 000 души.
Смиленски зададе въпроса и „кой ще понесе отговорност за всички тези хора, останали без работа и препитание".

Той изтъкна още, че умишленото довеждане на „Кремиковци" към фалит е имало за резултат и спирането на работата за пристанище Лом, част от пристанище Бургас, както и големи загуби за НЕК и БДЖ. Той отбеляза и че обвиненията не са насочени изцяло към БСП, а само към част от ръководството в лицето на експремиера и ексминистъра на икономиката.

„Докато аз съм бил в „Кремиковци", той беше едно проспериращо предприятие", каза в своя защита Томов и добави, че „държавният бюджет е имал 200 милиона приход от комбината". Сега, по думите му, „всичко е сринато".

От БСД обвиниха експремиера и за злоупотреби около продажбата на ЦСКА.

Според Александър Томов лицензът на клуба е отнет заради близък съветник на Сергей Станишев, което той определи като "крещящ конфликт на интереси".

Томов допълни, че когато той е поел клуба, веднага се обърнал към НАП, за да въведе равенство при заплащането на данъците от футболните клубове. „След това веднага ме наказаха", каза още той.

По думите му ЦСКА е плащал 4 пъти повече данъци от "Левски" и 10 пъти повече от другите клубове.
„Бях заплашван пряко, като целта беше - махни се от там, има кой да го управлява", добави Томов. Той посочи още, че амбицията на Станишев е била да се овладее ЦСКА, както това е станало и с „Кремиковци".

Томов коментира и дейсвията на Прамод Митал, като посочи, че "Митал нямаше интереси във футбола, но се ангажира с "ЦСКА" след писмо на председателя на ДАМС Весела Лечева, с което тя го увери, че ако инвестира в клуба, държавата ще му даде на концесия базите, които клубът ползва".

"Дори имаше банкова гаранция за модернизацията на тези бази. След това обаче базите така и не бяха дадени на концесия и Митал си тръгна", добави той.

 Александър Томов каза още, че не отрича българския съд и е готов да се защитава в него, но ако се наложи, ще потърси помощта и на международните институции.
От БСД посочиха, че ще предадат изготвения доклад на всички имащи отношение по случая комисии в Народното събрание, на главния прокурор и на правителството.