На днешното заседание на делото "Червей" се забелязва мощно присъствие на свидетели, които са били на ръководни постове в държавата.

В Софийския градски съд разглеждат делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Свидетели са бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, бившят предсесдател на ДАНС Владимир Писанчев и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Двамата отговарят пред Темида за начина, по който са разрешени Специални разузнавателни средства за информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 година.

Янева отговаря за това, че на два пъти е разрешила ползване и на два пъти продължителна експлоатация на СРС-та по отношение на автоматизираната информационна система на МВР в централен полицейски регистър.

Костадинов е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

Междувременно в публичното пространство изтекоха телефонни разговори наречени "Янева гейт". Записите са направени между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия съдия от Търговското отделение Румяна Ченалова.

В записите се разкриват договорки между Янева и председателя на Върховния административен съд Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров, членовете на ВСС Ясен Тодоров (председател на Етичната комисия на ВСС) и Димитър Узунов (член на същата комисия).