Осем души загинаха тази нощ при жестока катастрофа на автомагистрала "Тракия", при разклона за Карлово, съобщиха от полицията в Пловдив.

Последно:
9 души са оставени за лечение в пловдивската болница, един от тях - в критично състояние с опасност за живота
Още...

Около 1 часа на 126-и километър автобус на фирма „Бургас Тур 90" ЕООД, пътуващ за Бургас и управляван от 43-годишния Светослав Димитров, се ударил в крайпътната мантинела, обърнал се и се самозапалил. На място загиват шестима души, други двама в болницата.

Сред загиналите е единият от двамата шофьори Иван Чакъров. Той е работил във фирмата-собственик на автобуса "Бургас тур 90", но е напуснал за половин година, за да работи в международни превози и скоро се е върнал отново.

За news.bg ръководителят на офиса на фирмата Николай Точев увери, че и двамата водачи на буса имат солиден стаж като шофьори.

Загинала е и говорителката на ОДП Стара Загора Йонка Георгиева. Жертва на тежкия инцидент е и 14-годишно дете, съобщи по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви. Той посочи, че в момента се установява самоличността на загиналите, като органите на реда срещат големи затруднения. Вицепремиерът обясни, че от осемте загинали, самоличността на трима по всяка вероятност е установена. Съпругът на едно от лицата пътува към Пловдив, поясни Цветанов.

По-рано от МБАЛ „Свети Георги" съобщиха името и на още един загинал - 21-годишният Мехмед Дзефекер.

22 от пътниците на катастрофиралия бургаски автобус са приети снощи в спешното отделение на Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. Първите двама пациенти са постъпили около 1.30 през нощта и малко след това са починали, съобщи началникът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев.

Имената на част от загиналите:
Бояна Рангелова, Бургас
Ивиана Димитрова, Бургас
Иван Тодоров, помощник-шофьор, с. Веселие
Пламена Кръстева, Приморско
Йонка Георгиева, Ивайловград
Мехмед Зюфекер, с. Средна Махала

В момента са хоспитализирани седем души, обобщи началникът на Спешния отдел на УМБАЛ Свети Георги. Две жени са в кома, като едната от тях е с опасност за живота, добави той.

Трима от пострадалите са настанени в Клиниката по лицево-челюстна хирургия, един във Втора хирургия. Останалите 16 пътника са изписани за домашно лечение след обстоен преглед, подчерта д-р Атлиев.

Сред пострадалите има и дете - на 5 години, което е в психически шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му. По-късно детето е било изписано. От цялото семейство, което е пътувало във фаталния автобус, е оцелял само бащата.

На мястото на инцидента веднага са пристигнали полицейски служители, служители от ОУ Пожарна безопасност и защита на населението и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик.

Пътуващите в автобуса са от различни градове. Причините за катастрофата са в процес на изясняване. От КАТ твърдят, че автобусът се е движел с висока скорост - около 100 км/час.

Срязана гума причинила трагедията на Тракия?
Още...

Движението в платното в посока Бургас на магистралата в района на катастрофата бе спряно до 7.30 часа днес.

Шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов уточни пред БиТиВи, че шофьорът е в стабилно състояние. Той обаче не може да даде свързани обяснения за случилото се и казва единствено, че всичко е станало за секунди.

На водача са взети кръвни проби, които не са установили наличие на алкохол. Димитров е задържан за 24 часа.

Комисар Чонов каза още, че се работи по няколко версии за тежкия инцидент.

Първата е шофьорът да е заспал за малко и да е изгубил управление над автобуса. Възможна причина за катастрофата е и техническа неизправност или спукана гума.

Няма други засегнати превозни средства в инцидента.

Тодор Чонов посъветва хората, които се безпокоят, че техни близки може да пътували във фаталния автобус, да се обадят на телефон 116, 112 или на областната дирекция в Пловдив.

Д-р Иван Стойнов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), коментира, че инцидентът е бил изключително тежък. Той съобщи още, че към 5 ч. тази сутрин шофьор, станал свидетел на случилото се, се е обадил в центъра. По думите му водачът на автобуса изведнъж е загубил управление над превозното средство и се е ударил в мантинелата. Стойнов уточни, че част от пътниците, които са били в стабилно състояние след удара, са били превозени от случайно преминаващи коли.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви пред журналисти в Министерски съвет, че се проверяват и транспортната фирма, и фирмата, извършила технически преглед на автобуса. Машината е била проверена на 8 март и е била годна, но тя е стара – на 23 години, посочи Московски. „Ще анализираме нормативната база, за да се спре това безумие по пътищата”, добави той.

Справка в Търговския регистър, цитирана от Капитал, показва, че фирмата "Бургас тур 90" ЕООД, е собственост на 21-годишния турския гражданин Бурак Саглам. Дружеството е било учредено през миналата година с уставен капитал от 10 лева.

Московски каза още, че има счупена греда на автобуса и 15-сантиметров напречен разрез на задната дясна гума. Тахографската шайба е проверена и не е имало превишена скорост, съобщи още Московски. Извършена е почивка по регламент, спазено е правилото автобусът да има двама водачи, каза още Московски.

Прави се проверка на документацията между фирмата, от която е нает автобуса и превозвача за взаимоотношенията между тях”, добави министърът.

Собственик на катастрофиралия автобус е фирма "Бургастур 90", но тя е преотдала под наем всички свои автобуси на бургаската транспортна фирма "Ентуртранс", която има лиценз за пътнически превози.

Справка в Търговския регистър, цитирана от Капитал, показва, че фирмата "Бургас тур 90" ЕООД, е собственост на 21-годишния турския гражданин Бурак Саглам. Дружеството е било учредено през миналата година с уставен капитал от 10 лева.

Саглам е участвал в управлението и на друга фирма, която се занимава с превози - "Ентуртранс" ООД, която също е собственост на турски граждани - Ениз Ченгел, Мюневер Ченгел и Есат Ченгел. Двете дружества са регистрирани на един и същ адрес в Бургас.

"Ентуртранс" е била обявена в несъстоятелност през февруари т.г. с решение на Окръжен съд - Бургас. Назначен е синдик на дружеството, който трябва да разпродава активите й и да плаща на нейните кредитори. Към датата на несъстоятелността дълговете на дружеството са били 3 623 000 лева, показва друг документ от фирменото дело. Основните задължения са по договори за кредит и лизинг на автобуси.

Към датата на несъстоятелността дълговете на дружеството са били 3 623 000 лева, показва друг документ от фирменото дело (виж вляво). Основните задължения са по договори за кредит и лизинг на абтобуси. Дружеството е дължало пари и за заплати на работниците си - 15 918 лева, както и неплатени здравни и осигурителни вноски - 17 408 лева.

Катастрофиралият автобус на магистрала "Тракия" е бил собственост на "Ентуртранс", но след фалита на фирмата е прехвърлен на "Бургас тур 90". По него още стоят надписите "Ентуртранс".

Утрешният 16-ти юни е обявен за траурен ден.