Премиерът Бойко Борисов и генералният комисар на МВР Калин Георгиев откриха национална телефонна линия за деца в криза - 116 111. Линията е безплатна и работи денонощно.
Телефонният център се обслужва от 17 професионалисти психолози, социални работници, педагози.

По време на дежурството работи петчленен екип - трима консултанти и двама координатори.

Според премиера Бойко Борисов много е важно децата да знаят за съществуването на телефон 116 111.

Той изтъкна, че по време на тестовия период на телефонната линия е имало над 3000 повиквания, като децата се оплаквали най-вече от психическо и сексуално насилие.

Напоследък всички ние сме свидетели не само на домашно насилие, но и педофили се навъдиха много", посочи министър-председателят.

Той призова всички деца да споделят проблемите си на телефон 116 111.

Това е една изключително добра превенция, смята и социалният министър Тотю Младенов.

За децата 116 111 ще действа денонощно, каза още той.

България е 14-та страна в ЕС, която има такъв единен телефон, подчерта социалният министър.

За нас е изключително важно и е изключителен приоритет да опазим децата, защото няма нищо по-ценно и по-благородно от това да пазим бъдещето си, коментира от своя страна и генералният секретар на МВР Калин Георгиев

На въпрос на news.bg дали телефон 116 111 трябва да бъде въведен от мобилните оператори автоматично в телефонните апарати за по-лесно избиране, подобно на телефон 160, 150, 166, той отговори: „ Аз мисля, че това е чудесна стъпка. Бихме могли да предприеме някакви действия, да разговаряме с изпълнителите директори на мобилните оператори и това е въпрос на договорка. Чудесна идея."

Успокоителното е че тази година не се наблюдава драстично завишаване на насилието срещу деца.

„Всяка една фрапираща разлика би ме подразнила, щом не съм я забелязал, значи резултатите са сравнително нормални", допълни още Калин Георгиев.

По повод горещата телефонна линия за деца той коментира: „Действително в момента даваме един модерен отговор на едно предизвикателство, защото децата са подложени на толкова много насилие. То не е само физическо, то е духовно и нравствено и действително е труден балансът, защото тяхната крехка психика не може да направи конкретна разлика между добро и зло.'

Калин Георгиев изтъкна, че МВР многократно е доказало отношението към насилниците над деца а именно, че полицаите не ги обичат много.

Той е категоричен, че МВР има капацитет и може да е в ползва на децата, жертви на насилие.

Георгиев каза още, че служителите на реда много бързо могат да стигнат до дете в риск, сигнализирало за насилие.

„Ние реагираме на всеки един сигнал като на истински, без да му правим оценка дали става въпрос за злонамерено обаждане, детска закачка или не съвсем детска закачка.", подчерта още Калин Георгиев. Ще бъдем безкомпромисни във всеки един случай на насилие над деца", категоричен е той.