Трайчо Трайков осъди Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за 99 639 лева, информира БНР.

Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството "Борисов 1" беше обвинен в конфликт на интереси заради това, че като министър е отдал концесия на "Каолин" - предприятие, в което е притежавал акции.

КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв.

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

Имущество за още 2,3 млн. лв.

Изводът, направен в решението на съда е, че конфликтът на интереси, мотивиран от КПКОНПИ по отношение на Трайков, очевидно е с цел, различна от заложеното в закона.

Пред БНР кметът на район "Средец" в София от "Демократична България" заяви, че каквото и да е решението на съда, не може да му възстанови претърпените щети - морални, репутационни и материални.

"Ролята на подобни дела е да послужат като предупреждение против такива произволни решения на държавните органи в бъдеще", коментира той и обясни, че е завел това дело чак през 2019-а година, защото тормозът над него е продължил.

"С наказателното дело и със запорите на КПКОНПИ. Реших, че единствената нормална реакция на човек, който е в тази ситуация, е да си търси правата по законен начин", каза Трайков.

Трайчо Трайков не е уведомен за иска на Антикорупцията в съда

Трайчо Трайков не е уведомен за иска на Антикорупцията в съда

Комисията разполага с доказателства за произхода на всички пари от имуществото му от повече от 10 г.

Искът е заведен във време, в което Сотир Цацаров още не е бил станал председател на Антикорупционната комисия, уточни Трайчо Трайков и добави: "Той сега може да покаже дали го е грижа за разхитените пари на данъкоплатците - като се откаже от обжалване. Защото обжалването ще бъде загубено, но означава още хонорари и т.н.".